Feed Item
Added a post 

Plötsligt kommer 3 påminnelser om fakturor jag trodde hade betalats. Jag trodde att de betalats för att jag har betalat dem själv via bankens betalapp. Två elfakturor och hemföräkringen som går via autogiro.

"Nä sånt kan inte hända, du hade nog inte pengar på kontot när det skulle dras"! Jag opponerar mig "jag betalar aldrig manuellt utan pengar på kontot, kanke saknades 149kr under några timmar till försäkringen men...".

Jag fortsätter att envisas, supporten kontaktar teknikern som hänvisar henne att säga till mig att de "aldrig hört talas om ett sånt problem på banken". Jag svarar "om ni hade hört talas om problemet då hade jag ju alrig ringt för att ni hade fixat det"!

Mumlar irriterat men försöker låta trevlig. Det är inte tjejen i supportens fel, hon är inte anställd för att kunna något eller lösa problem, hon sitter bara där för att berätta att allt fungerar som det ska!

Fräser lite tyst åt den korkade teknikern "precis som om tekniska bekymmer installeras med programvaran". Tjejen hör mig och blir lite misstänksam själv, sen säger hon snabbt "ta skärmdump på betalningen nästa gång så du har bevis"!

En olustighetskänsla växer efter samtalet och drar minnet tillbaka till Klarna, deras sätt att hantera betalande kunder har varit under all kritik. Jag har länge önskat att myndigheterna skulle ha gjort en audit på dem i allt från lurendrejeri att locka männikor in i skulder så deras eget inkassobolag får ränta, till stoppade busbiljettköp (trots pengar på kontot) för att individen inte varit kreditvärdig, till att skälla ut kunder för dålig betalmoral och historia gällande skulder 20 år tillbaka i tiden för något helt orelevant.

Den här månaden skedde samma sak på mitt konto. Två autogiron missyckades och nu fanns garanterat pengar på kontot, fordringsägarna stämplar betalningarna klara, men betalningen har på riktigt inte genomförts.

Den här gången har jag bevis. Företaget har markerat betalningen klar den 1/4 samtidigt som banken registrerar preliminärbeloppet då men beloppet dras inte förrän 7 dagar senare. Det är väl inte så farligt tänker du? Jag har däremot inte en lön över 8 000kr ens, så för mig som litar på att autogirot fungerar blir satt i en jobbig sits. Förra månaden fick jag betala dubbla räkningar när påminnelserna började droppa in i papperskopior. Svängutrymme noll.

Jag sitter och funderar, det gäller att hitta en möjlig vinst innan det blir tydligt vem som äger ansvaret för teknikstrulet. Vad kan banken tjäna på att fördröja betalningen, vad kan bankens programvara tjäna på att inte göra transaktionen i tid, vad hände 2019 när bankernas programvara började dra dubbla belopp och varför tog det flera månader att få tillbaka pengarna, vem tjänade på det då och kan händelserna vara förknippade med varandra? 

Alla vet att förutom ren ränta är bankernas största inkomst räntan på bankernas totala insatta kundbelopp mellan t ex lön och uttag. Sitter pengarna på ett sparkonto får vi en del ränta och banken resten, sitter pengarna på ett lönekonto då går hela räntebeloppet till banken. Hur lång tid måste pengarna finnas på kontot innan banken kan ta sin utdelning? 

Jag gissar att det är 24 timmar, medan 1 vecka har gett 1000% avkastning!

För de flesta med en normal inkomst syns aldrig fördröjningen eller +- 400kr på kontot, bolag skickar ut första påminnelsen efter 1 vecka och dras beloppet inom den tiden då finns inget fysiskt bevis eftersom företags programvara markerar betalt när banken har godkänt beloppet och "bokat". Detta är framtaget rent juridiskt för att en betalad räkning ska gälla i tvistemål innan pengarna för faktum når fordringsägaren. 

Anledningen till att jag upptäckte att något var fel är för att jag inte har något att vinna på att räkningar inte betalas, snarare tvärtom, jag får dubbla fakturor månaden efter för att när de löpande utgifterna är betalade då har jag max 2000kr kvar till mat. Det är inte säkert att det finns pengar att dra en vecka efter lön.

Om 400kr - 4000kr hålls inne för 1 miljon svenskar i en vecka, då blir det ränta med ett ex antal nollor till "någon". Man kan se det som ett lån.

Vaccin

Myndigheter försöker fortfarande att rationalisera varför Astravaccinet ska användas. De första dödsfallen tystades, blodproppen kan komma direkt eller efter ett par veckor, men det gör inget, lite svinn får man räkna med.

Studier visar dessutom nu att Astravaccinet inte bara tar död på en del människor, de vaccinerade verkar smittas av Covid-19 och dö ändå! Det blir ett dyrt pris att betala för ingenting.

 

   

 

  • Like
Comments
Info