Feed Item
Added a post 

-Usch, säger jag bara!

Jag har skrivit ett x antal böcker och publicerat som eget förlag. Viljan att få uttrycka mig har alltid funnits. Jag har sålt just science fiction serien i massor men är långt ifrån en hit.

Sista delen av samma serie håller jag på att slutföra nu. Nu har jag insett vilka undermåliga verk jag har gjort innan. Jag vill avsluta serien med en storm och det har orsakat otaliga korrekturläsningar, glapp på månader emellan och irritation var eviga gång jag har läst mitt alster. -Usch!

Jag har trots allt publicerat och det fortsätter att sälja, så jag kommer inte i den närmaste framtiden rätta det tidigare. Poängen finns där och allt annat krafs som jag briljerat med, det får duga.

Efter jobbet igår var jag däremot trött och enveten och ville ta upp den sista opublicerade delen och fortsätta där jag slutade. Läser hela romanen igen, ser glapp i utvecklingen och rättar och där, just där kommer flödet jag har sökt i så sjukt många år!

Från ingenstans (eller efter ett år av korrekturläsning) blir gestalterna riktiga människor och boken tar för första gången form. Det kändes enormt stort, jag har gått från telefonkatalog till en bok som faktiskt är värd att läsa.

Problemet för mig som författare har varit att avbilda den handling jag har i huvudet, att inte dränka läsaren med fakta, att låta läsaren gå samma väg som jag i mitt framställande så förklaringen känns naturlig.

Ett annat dilemma för just mig har varit brist på känsla. Jag har korrekt avbildat händelserna men påminnt i mitt skrivande om Ditlev Tamm, professor i lagar. Att läsa en väldigt liten bok av honom är som att försöka tyda hieroglyfer, det tar enorm tid trots att allt är skrivet med ord. Älskar hans böcker men kommer aldrig hinna läsa alla innan jag dör.

Jag har rationaliserat mitt sätt att skriva som artistens egenhet och särställda prägel. Vilket självklart är bullshit baserat på ett kort tålamod och lättkränkhet. Jag ville gå ut med (lämna serien) en smäll den här gången eftersom jag vet att det andra jag har författat är bristfälligt. Jag har verkligen lagt manken till!

Många som skriver har spökskrivare, de är utbildade att sätta ihop plotten på ett trovärdigt sätt. Romanförfattare läser romaner, thrillerförfattare läser thrillers och romantiserade historieförfattare läser romanhistoria, det är enkelt. Jag å andra sidan minns inte ens sista gången jag läste något som inte var en faktabok, illustrerad vetenskap eller försökte memorisera algoritmiska kombinationer.

Som författare utan spökskrivare och förlag så har vi en enormt stor utmaning framför oss, vi är som uppfinnare (tänker på min pappa), som måste kunna uppfinna för människans nytta, måste förstå hur uppfinningen ska presenteras för sponsorer, måste ha verktyg och pengar att kunna bygga det första exemplaret själv, måste vara utbildad säljare, måste förstå vilka som drar i trådarna och måste ha grepp om den tekniska processen att lagligt lägga sitt skötebarn till försäljning!

Det tragiska i utmaningen för oss författare eller innovatörer är (utan att vi gör vår kreation fulländad) att vad vi än skapar, kommer det förr eller senare en kapitalist som utnyttjar och stjäl.

Vill du lyckas med en bok som tar 3 månader att skriva, använd de följande 7 månaderna att korrekturläsa den!

 

 

  • Like
Comments
Info