Feed Item
Added a post 

I morse insåg jag att jag måste backa. Backa för att få ett fågelperspektiv över världsläget. Det började med en dröm om en vitbeige spindel som i ihoprullat tillstånd liknade ett hängande skrynkligt blad eller en blek frukostflinga.

Egentligen var det den osynliga spindeltråden som fick mig att vara försiktig nog och inte bara vifta iväg det jag trodde var skräp. När jag kom närmre spredde den ut sina ben och visade ett attackläge och när jag backade krullade den ihop sig igen.

Jag gjorde så några gånger och när sanningen hade nått mig på djupet började paniken komma. Jag rationaliserade den möjliga faran, kände hur mina ben låste sig och tvingade mig backa ifrån genom att koppla ur kroppens automatläge och styra bort manuellt. Mycket verklig känsla!

När jag hade vaknat till efter duschen och värmer vatten till kaffet, bläddrar jag bland nyhetsrubriker. Förr gjorde jag det för att hålla koll på världsläget i kampen mot tidningarnas desinformation som de naivt sprider för klick och uppmärksamhet. Mina fynd publicerade jag ilsket som en tonåring på min egen tidning. Jag hade 20 miljoner besökare i månaden till dess någon kände att nu får det vara nog.

Idag har jag inget behov av att bläddra bland hetsande rubiker och har blivit mycket lik min pappa, allt jag snappar upp kan användas som diskussionsunderlag vid oförberedda möten med okända människor. Jag kan använda vilken sida i sakfrågor som helst för att aldrig bli långtråkig. 

Men problemet är känsligare än så. I morse backade jag bort från rubrikerna efter att ha läst om den unge mannen som tragiskt nog sköts till döds i misstag av polisen i USA. Jag backade från de hetsande tidningsrubrikerna och händelserna, funderade ett tag över "stun gun" och kände poliskvinnans rädsla för det växande civila motståndet. Han hade krånglat och då var hon så nervös och rädd att hon kände sig tvingad att ge ett barn i mina ögon, en kraftig elektrisk chock. 

Hon tog fel pistol. Jag funderade på pumparna vid bensinstationer och minns problemen med oktanbänsle och diesel. Att pumpa fel hände var och varannan dag, det tog 20 år eller så innan man bestämde sig för att skilja på pumparna fysiskt.

Det tog tid för att bensinmackarna inte blev personligt ansvariga för missödet, det var kunden. Den förklaringen räckte såtillvida inte denna gång. Polisen var en dekorererad hjälte i folkets ögon innan och hon visste skillnaden på pistolerna mycket väl. Något annat hade triggat henne att göra en "override" över det automatiska systemet i kroppen och likt min dröm om spindeln, blev stel av skräck.

För att undgå omeddelbar fara tvingar hon kroppen att lyda och då kopplas andra funktioner ur, hon drar pistolen, upplever ingen skillnad och utbrister "oh shit I shot him"! Detta utrop drog mig tillbaka till en psykologilektion om en ung kille som krashat mot ett träd med sin motorcyckel mitt i natten, sekunden innan smällen hade han tänkt "oh shit" och på sjukhuset upprepar han om och om igen "oh shit" innan han dör.

Poliskvinnan hade säkert insett felet sekunden innan den unga mannen sköts, medan hjärnans processor inte fick ut varningssignalen i tid, kroppen hade redan börjat parera i paniktillstånd och logiken var urkopplad.

Här backar jag mer, bilden sa mig något nytt. Polisen är rädd för det växande civila motståndet och jag börjar få mitt fågelperspektiv. Upproren växer och lagens väktare känner sig inte som del av civilbefolkningen, de har blivit en minoritet med rätt att bära och använda vapen mot andra människor och vet att rätten att använda vapen hos civilbefolkningen för att skydda sig, kan användas mot poliserna själva.

Var kommer tidningarnas roll in i det hela, kanske du tänker? För mig ser det ut så här, tidningarna och sökmotorer som Google, har lika stort ansvar för att spä på de växande problemen i samhället globalt. 

En tidning har ingen framgång i att bara skriva om Pelle med sina tre katter i skogsgläntan. Det är inte ens en nyhet. Det är artiklar ur Allas eller Hemmets Veckotidning. Nyheter är det som folket vill veta om vad som hänt de senaste 24-timmarna eller uppdateringar om gamla nyheter som skett det senaste dygnet.

Det ovan är problem 1. Eftersom Google bland andra inte separerar nyheter (tid) med historiska dokument, dras varje polisincident genom tiderna upp varje gång någon söker. Det senaste nya syns inte då vikten av information enligt sökmotorer baserar sig i antal besökare tidigare. Agoritmer igen. Läsaren kan helt enkelt inte nå senaste nytt om hen inte vet vart det publicerats från gång till gång, istället matas vi med det som hände för upp till 10 år sedan (vilket självklart är kassakor för tidningar ochh publicister). Det spär även på känslan om orättvisa, maktfullkomlighet, förföljelse och koncentration av händelser. Google News per se är både tvingande och saktfärdig. Nyheterna där kan ligga kvar i veckor.

Problem nr 2 är att tidningarna saknar en psykologisk förståelse för artiklar de publicerar i jakten på inkomst och antal besökare. Vad händer när de publicerar samma nyhetsartikel ur flera synvinklar, när algoritmerna styr läsarnas upplevelse?

Vi behöver Internet Archive och Wayback Machine, men ett eget för Sverige. Det Amerikanska är lika politiskt påverkat och Alexa själv styrande makten som en hohtfull och eldsprutande drake.

När vi har vårt eget Internet Archive bör allt äldre på internet än 4 veckor, förpassas dit. Tidningsmoguler kanske drar efter andan i ren fasa -men vi tjänar ju bäst på de gamla artiklarna och de utgör ju grunden för storleken på vårt spindelnät?

Jag kan lugna sådana tankar direkt, -tvärtom på många punkter! Att arkivera och automatiskt katalogisera äldre artiklar kan få läsare att stanna kvar på er tidning och bläddra i timmar. Det frigör plats i sökmotorer som Google, vilket leder till att nytt får större spelutrymme och ju fler artiklar ni publicerar, ju större chans att synas (vilket även små lokalblaskor skulle tjäna på).

Sökmotorerna idag är tunga och otympliga, det säljs besökare till bloggar och nya tidningar för miljarder varje år som ska konkurrera med dem som ebjuder flest genuina uppdateringar, det säljs sponsorskap baserat på lurendrejeri och den som får betala det riktiga priset i slutänden är internetanvändaren, likt illustrationen om mackarna med oktanpumpar och diesel. 

Nu har vi snart gått ett varv och kan sluta "en" psykologisk cirkel åtminstone. Det som påverkar världsläget är helt enkelt den isolation av tankar och omvärldsåskådning var enskild individ befinner sig i. Den är påtvingad oss.

Vi kan påstå att skräck säljer både röster i politiken och tidningartiklar. Vi ser inte det själva för att vi skriver för lön eller skrämmer för partiets växkraft. Det är inte tydligt när vi står mitt framför våra egna mål som politiker eller journalist eller utvecklare på Google, att vi skapat den destruktiva situationen själva, för vi kan verkligen inte backa bakåt och se hela sammanhanget.

Vi gör en "override" och kopplar ur det automatiska systemet, för att med kraft tilldela den extra stöten som rationaliserats fram i panik för vårt eget bästa och utstöter en sekund efter kraschen "oh shit"!

-Cirkeln är sluten!   

 

  • Like
Comments
Info