·   · 34 posts
  •  · 2 friends
  •  · 3 followers

Min bok börjar närma sig slutet!

Boken jag skriver på sedan Oktober 2020 har haltat rejält. Jag är trött på temat och vill istället försöka mig på komedi! Eftersom jag ville avsluta serien med en "bang", har jag lusläst manuset vansinnigt många gånger.

Privat har jag slagits mot min stolthet att "bara skapa" och vara färdig sedan. Jag har varit en sådan som knygglat ihop mina verk om någon sagt något negativt. -Om jag målat en tavla och fått goda råd, då har jag rivit tavlan i hundratals små bitar!

Jag vet inte varför jag har varit så självkritisk, men just självkritiken är en röd tråd genom mitt liv.

Den här gången har jag släppt in kritik på ett nytt sätt. Jag har insett hur outvecklat jag har författat och låtit kritiken fått leda leda mig istället. Bilden av boken är alltid klar innan jag börjar skriva. Sen har jag plitat ned stycken, paragrafer och meningar så hela plotten finns färdig att skåda, så långt -helt rätt! 

En författare skriver aldrig från första ordet som ledsagare över resten av boken. En författare skriver ner början, mitt och slut på en gång, annars är det omöjligt att minnas storyn. Det blir som en telefonkatalog eller ett avsnitt i lagboken. -Här har jag slutat innan?

All utfyllnad som gör boken till en film i huvudet, har jag mer eller mindre duckat. Kärleken till huvudrollsinnehavaren uteblir och jag ger ingen anledning till att fortsätta läsa kapitel efter kapitel (om läsaren inte älskar Gula Sidorna förstås). Den bästa kritikern jag har är min äldsta son. Förutom att han är en bokmal, känner han igen uppbyggnaden i verk som lyckas.

Att sonen är duktig står utom allt tvivel, men svårigheten kommer med just kritiken. Killen är ingen någon skulle rådfråga om en ärlig analys på riktigt inte var vad man sökte. Så sonen läste, kom med insikter, jag tog till mig och började röja runt i manuset!

Efter omskrivningen är jag mer nöjd än på många år, även om vissa delar fortfarande lyser med brist på engagemang. Det viktigaste är just nu dock insikten av betydelsen skriva begripligt!

0 0 0 0 0 0
  • 362
Comments (0)
Info
Category:
Created:
Updated: